Nye endringer i Microsoft Teams lisensen!

I slutten av juli kunngjorde Europakommisjonen at de hadde åpnet en formell etterforskning Microsofts pakketering av Microsoft Teams med Microsoft/Office 365 lisenser. Dette har medført at Microsoft nå gjør endringer i sine Microsoft/Office 365 Enterprise lisenser. Teams blir tilgjengelig som stand-alone lisens og blir nødvendig for nye Enterprise kunder som vil bruke Teams sammen med sin Microsoft/Office 365 lisens.  

Bakgrunn

Europakommisjonens bekymringer dreide seg om to hovedpunkter. For det første ønsket de at kunder skulle ha muligheten til å velge en bedriftspakke uten Microsoft Teams, til en lavere pris enn de med Teams inkludert. For det andre ønsket de forbedret interoperabilitet mellom rivaliserende kommunikasjons- og samarbeidsløsninger, og Microsoft 365- og Office 365-pakkene. Dette på bakgrunn av en klage sendt fra Slack Technologies Inc tilbake i 2020 

Endringene som er på vei

Microsoft har tatt kommisjonens bekymringer på alvor og planlegger å gjennomføre følgende endringer i de kommende månedene: 

Fjerning av Teams fra Microsoft 365- og Office 365-pakkene: Fra og med 1. oktober 2023 vil Teams bli fjernet fra disse pakkene i EØS og Sveits. Dette gir kundene muligheten til å kjøpe en Microsoft/Office 365 lisens uten Teams til en lavere pris (€2 mindre pr bruker pr måned). De som ønsker Teams, kan kjøpe det separat til €5 pr bruker pr måned. Kunder som allerede har en lisens med Teams, kan velge å beholde den, eller bytte til en uten Teams. Dette vil ikke påvirke Microsoft 365 F1 og F3 lisenser som er laget for feltarbeidere eller «Frontline workers», men det vil komme alternativer for F1 og F3 uten Teams.  

Hvem blir påvirket av endringene?  

Kunder som allerede abonnerer på noen av lisensene som er berørt, vil få nye alternativer. De kan fortsette å bruke, fornye, og legge til seter i sin eksisterende avtale som før. Hvis du ønsker å bytte til den nye sammensetningen, kan du gjøre det ved avtalens fornyelse. Nye kunder som ønsker å ta i bruk Microsoft/Office 365 Enterprise lisenser, må legge til Teams i tillegg til den Microsoft/Office 365 Enterprise lisensen de ønsker å ta i bruk.  For eksempel om et selskap ønsker å ta i bruk Microsoft 365 E5 for sine ansatte, må de bestille Microsoft 365 E5 EEA (no Teams) og legge til Microsoft Teams EEA.  

For full oversikt over lisensene som blir berørt, se her: https://www.microsoft.com/en-us/licensing/news/microsoft365-teams-eea  

Oppsummert  

  • EU etterforsker Microsoft sin pakketering av Teams med Microsoft/Office 365 lisenser for å bryte med EU sine konkurranseregler
  • Teams blir trukket ut fra Microsoft 365 Enterprise lisenser fra 01. oktober 2023.  
  • Dette gjelder Enterprise lisensene og ikke Business eller Frontline.  
  • Business og Frontline lisensene vil fortsatt være tilgjengelig med Teams inkludert, men vil også komme med alternativ uten Teams til lavere pris.  
  • Teams blir tilgjengelig som stand-alone lisens og blir nødvendig for alle Enterprise brukere. Du kan beholde dagens avtale dersom du allerede har en lisens med Teams inkludert, men for fremtidige avtaler / kunder vil man måtte legge ved Teams i tillegg til Microsoft 365 lisens. 
  • Microsoft 365 lisensene uten Teams vil gå ned i pris, 2€ pr bruker pr måned. 
  • Microsoft Teams stand-alone blir tilgjengelig for 5€ pr bruker pr måned. 

Ta kontakt med Martin om du ønsker en uforpliktende lisensrådgivning på telefon: +47 93003052 eller e-post: martin.wiborg@pointtaken.no. 

Relaterte artikler

Viva Engage Logo is displayed on a modern smartphone, enterprise social networking service that is part of the Microsoft 365 family of products, Microsoft, Yammer
Slik flytter du fra Workplace by Meta til Viva Engage – og setter brukerne i sentrum 
Blog
bilde (11)
Microsoft Copilot: Nå med norsk språkstøtte
Blog
Copilot2
Fra søk til innsikt
Blog
Skroll til toppen
GDPR-informasjonskapselsamtykke med Real Cookie Banner