European SharePoint Conference 2017

Hvert år samler European SharePoint Conference ESPC, SharePoint, Office 365 og Azure-eksperter fra hele verden på ett europeisk sted for den største konferansen i sitt slag. Siden starten i 2011 har ESPC vokst til over 2000 deltakere over fire dager. Årets arrangement gikk av stabelen i Dublin 13. til 16.November

bilde1

nintexstand

Her ser vi fire av Point Taken’s fem deltakere som besøker standen til Nintex, fra v. Kjetil Ødegaarden, Gaute Kramvik, Josh Waldo -Nintex CCO, Patrick Hosh – Nintex EMETEA TE Manager MVP Thorbjørn Værp og Morten Pelle Korsmo, Reidar Husmo var ikke tilstede da bildet ble tatt. Her ser vi fire av Point Taken’s fem deltakere som besøker standen til Nintex, fra v. Kjetil Ødegaarden, Gaute Kramvik, Josh Waldo -Nintex CCO, Patrick Hosh – Nintex EMETEA TE Manager, MVP Thorbjørn Værp og Morten Pelle Korsmo, Reidar Husmo var ikke tilstede da bildet ble tatt.

Keynotes

Åpnings-keynoten ble holdt av Jeff Teper Microsoft Corporate Vice President, Office, SharePoint & OneDrive, også kalt “the father of SharePoint”. Men også de andre tre keynote foredragsholderne var skikkelige tungvektere i vår bransje; Benjamin Niaulin, Microsoft Regional Director, MVP, fra ShareGate. Rafal Lukawiecki snakket om nytt og trendy Machine Learning og AI. Sist men ikke minst fikk vi innblikk i SharePoint Patterns and Practices fra grunnleggeren Vesa Juvonen, Senior Program Manager, Microsoft, USA

jeff

Her ser vi Jeff Teper snakke om SP og OneDrive4B cloud momentum siste 12 mnd. En vekst som er større enn alle foregående år til sammen.

Lærdommer

Sånn overordnet så er det helt klart at tilpassede løsninger heretter må lages med SPfx (SharePoint framework) og deployes med PnP, videre vil vi se at tilganger styres mer og mer med Groups (Unified Groups). Her illustrert med bilde fra en sesjon med Dan Holme – markedssjef i Microsoft.

dan

Vi vil også få tilgang til muligheter for å oppgradere klassiske sider direkte til en Group med tilhørende moderne lister, nyheter og rammeverk, der tilganger blir ivaretatt (ikke nested AD grupper). Og selvsagt om man ønsker kan gruppens funksjonalitet utvides med Microsoft Teams.

group

Det mest spennende er kanskje site design som slippes en eller annen gang før jul og gir mulighet for å lage maler som kan velges dersom man oppretter en moderne site fra Sharepoint-landingssiden. I skrivende stund er det tilgjengelig 3 forskjellige standard Microsoft-maler å velge i, men dette kan utvides med egendefinerte maler. Dette betyr at man kan tilpasse type siter som opprettes innenfor en organisasjon. Tenk prosjekt, hr, prosess eller andre typer siter som man oppretter mye av.

Mye spennende nytt også for brukere, noe som jeg vil trekke frem og som mange har savnet er at det ble demonstrert en enklere deling som ikke krever at mottakeren har en LiveID men kun vil trenge en verifikasjonskode (endelig! ? ). Løsning blir rullet ut nå og ble lovet tilgjengelig for alle mot slutten av desember 2017, i samme lansering blir det også en forbedret og forenklet oversikt over delingen:

deling

For dere som savner gode gamle dokumentinformasjonspanel (DIP) fra Office 20072010 med metadata fra SharePoint kan jeg glede deg med at denne kommer tilbake på nyåret:

dip

Under konferansen ble også muligheten for å opprette appkatalog på site Collection nivå lansert. Foreløpig er denne bare tilgjengelig gjennom REST, men PowerShell og API kommer. For utviklere kan nevnes at det er like rundt hjørnet med asset packaging som betyr enklere pakking og deployment av spfx-webdeler. I tillegg er api for å deploye og installere app’ene på plass allerede. Mer utviklernytt: “Angular Elements” ble presentert av Rob Wormald fra Google. Foreløpig er dette på konseptstadiet – det blir spennende å se hva som kommer!

Neste år er konferansen i København fra 26. til 29. november

copenhagen2018

Vi sees der ? Hilsen Thorbjørn, Gaute, Kjetil, Pelle og Reidar.

Relaterte artikler

Sikkerhet i skyen og det grønne skiftet
Sikkerhet i skyen og det grønne skiftet
Blogs
Rune
2020 var krevende, 2021 blir topp!
Author
Microsoft Teams-Breakout-rom
Ny og spennende funksjonalitet som kommer i Teams i 2020
Author
Skroll til toppen
GDPR-informasjonskapselsamtykke med Real Cookie Banner